Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalny w przygotowaniu placek z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Jeśli szukacie idealnego przepisu na weekendowe słodkości, to właśnie znaleźliście. Aby ciasto wyszło idealne, musicie pamiętać o tym, aby do kruszonki użyć zimnego masła. Do ciasta natomiast sięgnij po takie w temperaturze pokojowej. Jeśli Ty albo ktoś z Twoich bliskich nie przepada za rabarbarem, użyj np. wiśni.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 19
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 353
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 19
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 152
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 353
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 77
Składniki
Zacznij od przygotowania rabarbaru. Warzywo dokładnie umyj i pokrój na plastry, wymieszaj z cukrem i mąką.
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem i pastą waniliową. Gdy masa będzie jednolita i puszysta, wbij jajka i całość miksuj przez kilka minut. Następnie wsyp przesianą mąkę i ponownie zmiksuj, do połączenia się składników.
Ciasto wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż rabarbar.
Zrób kruszonkę. Zimne masło przesiekaj z mąką i cukrem, po czym rozetrzyj w dłoniach.
Gotową kruszonką posyp ciasto.
Wypiek piecz w 180 stopniach przez 50 minut, do widocznego zarumienienia się kruszonki.