Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek ze śliwkami"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 68
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1230
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 296
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 68
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 78
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1230
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 296
Składniki
<strong>Do dekoracji:</strong>
cukier puder.
<strong>Ponadto:</strong>
Miękką margarynę przełóż do miski i, dodając porcjami cukier, utrzyj ją na puch. W trakcie ucierania dodawaj po jednym jajku, a także po łyżce śmietany oraz przesianej mąki.
Cały czas ucieraj (najlepiej mikserem na średnich obrotach).
Na koniec dosyp zawartość jednego opakowania budyniu w proszku oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Ciasto powinno być spójne i gęste.
Gotowe ciasto przełóż do wcześniej przygotowanej formy, po czym ułóż na wierzchu ciasta połówki rozmrożonych śliwek. Zwróć uwagę, by owoce były starannie osączone z wody (możesz jeszcze oprószyć je lekko mąką ziemniaczaną) – zbyt wilgotne śliwki mogą spowodować, że w cieście powstanie zakalec.
Placek wstaw do uprzednio rozgrzanego piekarnika i piecz 40-50 min w temperaturze 180° C.
Po upieczeniu pozostaw je jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Ostudzone posyp obficie cukrem pudrem.
70 minut Porcja: 327 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie