Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek ziemniaczany na słodko"
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 31
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 83
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 272
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 82
Składniki
Ziemniaki obierz, op łucz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Potem odcedź i jeszcze ciepłe zetrzyj. Odłóż do wystudzenia. Morele osącz z zalewy. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do lodówki.
Żółtka dobrze utrzyj z 20 dag miodu oraz sokiem i skórką z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta, porcjami domieszaj ziemniaki, mielone migdały oraz bułkę tartą i proszek do pieczenia. Zmiksuj. Białka ubij na sztywno, delikatnie domieszaj do ciasta. Blachę posmaruj tłuszczem.
Oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Ułóż na nim morele. Owoce lekko wciśnij w masę. Piecz je 35 minut w 175°C. Posmaruj resztą miodu i posyp płatkami migdałowymi.Źródło: Naj