Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
które kojarzy mi się z dzieciństwem, bo piekła je moja mama. Uwielbiam czarną porzeczkę a do pleśniaka idealnie pasuje. Przełamuje słodycz bezy. Fajnie jest się wgryź w piankę lekką jak puch i mega słodką.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 81
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 716
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 81
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Ciasto: Zimne masło kroję na kawałki, przekładam do miski dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, żółtka i bardzo krótko zagniatam. Do 1/3 ciasta dodaje kakao. Ciasto przekładam do zamrażalnika na godzinę. Dno blaszki o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Na tarce ścieram połowę ciasta jasnego, na nim ścieram ciasto kakaowe. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i zapiekam 15 minut. Porzeczki obrane otaczam w mące ziemniaczanej. Układam na podpieczone ciasto.
Beza: Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam kolejna porcja cukru jak poprzedni rozpuści się. Na końcu jak piana jest lśniąca dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam. Bezę wykładam na porzeczki. Na wierzch ścieram ciasto jasne. Wstawiam do piekarnika temp 180 stopni na 10 minut, potem zmieszam na 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut.