Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pleśniak z delikatną pianką"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3159
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 268
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3159
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 268
Składniki
Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję żółtka, cukry, śmietanę, wodę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Dzielę je na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej z mniejszych części dodaję kakao i znów zagniatam ciasto. Większą część rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (25 x 35 cm). Mniejsze porcje wkładam na godz. do zamrażalnika.
Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję kisiel i cukier. Miksuję.
Na cieście w blaszce układam truskawki. Ścieram na nie (na tarce o dużych oczkach) ciemne ciasto z zamrażalnika. Wykładam pianę, wyrównuję. Na wierzch ścieram pozostałe zmrożone jasne ciasto. Pleśniak piekę ok. 50 min w temp. 180oC.
75 min • Porcja 350 kcal • Koszt porcji ok. 1,10 zł • Przepis na 15 porcji.Źródło: Kobieta i życie