Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Porzeczkowe ciasto z migdałami"
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 210
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8945
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 146
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 294
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 210
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 67
Pyszna pasta z makrelą
Odsłon: 8945
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 146
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 38
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 294
Składniki
ok. 70 minut • Porcja ok. 300 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 16 porcji
Posiekaj nożem mąkę, cukier puder i masło na drobne grudki. Drożdże rozetrzyj ze śmietaną i dodaj do mąki z masłem.
Dołóż całe jajka, cukier waniliowy i sól. Zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Gdyby zanadto kleiło się do ręki, dosyp troszkę mąki. Dokładnie wyrób. Przykryj ściereczką i odstaw przynajmniej na 30 min.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto. Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp bułką tartą.
Na całej powierzchni ciasta rozłóż umyte i osuszone porzeczki. Przez sitko oprósz je cukrem pudrem. Na wierzchu rozsyp płatki migdałowe.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piecz około 45 minut.
Na ciasto można też wyłożyć porzeczki zblanszowane w niewielkiej ilości posłodzonego kisielu porzeczkowego.Źródło: Kobieta i życie