Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Porzeczkowe łódeczki"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 120
Składniki
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier puder, dodaj pokrojony tłuszcz i jajka. Zagnieć elastyczne ciasto. Włóż je na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm. Wytnij z niego owalne placuszki o długości 10 cm.
Placuszki ułóż na metalowych tubkach do pieczenia rurek i przełóż na blachę. Piecz je w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez ok. 20 minut.
Po upieczeniu odstaw foremki na chwilę do wystygnięcia, a następnie zdejmij je z tubek. Wymieszaj nutellę z jogurtem. Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany.
Przełóż ją do rękawa cukierniczego, najlepiej z gładką końcówką i wyciśnij do upieczonych łódeczek. Umyj obrane porzeczki, osusz i ułóż na kremie. Poczekaj, aż nadzienie stężeje.
Czas przygotowania: ok. 60 min Cena porcji: ok. 2 zł Kalorie: porcja 167 kcal
Obok porzeczek możesz poukładać drobno pokrojone jabłko, wymieszane z cynamonem. Smak łódeczek będzie ciekawszy.Źródło: Na żywo