Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to tradycyjny wypiek pochodzący ze Słowenii, czyli bułka drożdżowa z nadzieniem orzechowym. Występuje też pod innymi nazwami tj.: povitica, povtica, potvitsa.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1750
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 250
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 118
Składniki
Ciasto: (Rozczyn drożdżowy): Drożdże wkruszyć do małej miseczki. Wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Całość odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia zaczynu. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami. Do ciepłego mleka dodać skórkę z cytryny, rum i sól. Masę wlać do masła utartego z żółtkami i cukrem, a następnie mieszać, aby całość się rozpuściła.
Mąkę ogrzaną przesiać. Wlać do niej drożdżowy zaczyn i 3/4 mikstury mlecznej. Wyrobić dobrze ciasto, żeby odchodziło od dłoni (Można dolać miksturę mleczną, jeśli ciasto jest zbyt suche). Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby zwiększyło swoją objętość dwukrotnie.
Nadzienie z orzechów włoskich: Gorącym mlekiem sparzyć orzechy. Dodać do nich bułkę tartą, cukier, masło, żółtka, śmietankę, goździki i cynamon. Całość wymieszać. Ubić pianę z białek i szpatułką delikatnie wmieszać do masy.
Wałkowanie: Blat podsypać lekko mąką. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm. Na cieście rozłożyć równomiernie nadzienie orzechowe (przy tym zostawiając wolne końce ciasta, aby później lepiej zwinąć).
Ciasto zwinąć w rulon i zakleić dokładnie końce.
Zakleić końce rulonu w kształt babki. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Wysypać bułkę tartą na naszą babkę i pozostawić jeszcze na chwile, aby podrosła.
Wyrośnięte ciasto posmarować białkiem. Poticę piec w temperaturze 200 stopni Celcjusza przez około 1 h. (Jeżeli wierzch się za szybko rumieni, to wtedy przykryć go papierem do pieczenia i zmniejszyć temperaturę wypieku do 190 stopni Celcjusza. Po upieczeniu gorące ciasto posypać cukrem waniliowym.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wystygnięcia. Potica jest gotowa:) Smacznego:)!