Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na proste ciasto, którym zaskoczycie swoich gości. Przygotujemy przyjemnie cytrusową i jednocześnie słodziutką tartę limonkową, którą przyozdobimy prostym waniliowym kremem z bitej śmietany i mascarpone. Być może ciasto wygląda niepozornie, ale obiecuję Wam, że jego smak powala. Bardzo intensywny smak limonek jest równoważony przez słodycz mleka skondensowanego, a wszystko złagodzone jest delikatnym smakiem kremu waniliowego i spodu z ciastek. Samo ciasto można przygotować w zasadzie bez użycia miksera, chociaż mnie podkusiło, żeby udekorować je kremem z bitej śmietany. Idealny deser dla wszystkich fanów cytrusów.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 72
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 111
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 72
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 747
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 111
Składniki
Do dużego woreczka strunowego przełóż 400 g ciastek owsianych. Ciasteczka rozbij za pomocą wałka do uzyskania konsystencji bułki tartej. Kiedy ciastka są już odpowiednio rozdrobnione, dodaj do nich 150 g rozpuszczonego i wystudzonego masła. Zawartość woreczka krótko przegnieć do równego rozprowadzenia tłuszczu.
Połowę ciastek wyłóż wzdłuż boków głębokiej formy do tart z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Ciastka ugnieć na bokach formy za pomocą szklanki do uzyskania zwartych ścianek o grubości 0.5 cm. Resztę ciastek wyłóż na spód formy, rozprowadź za pomocą łyżki po całej powierzchni dna i ugnieć je spodem szklanki z płaskim dnem.
Formę ze spodem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza w funkcji góra dół na 10 minut, tylko do lekkiego zarumienienia. Po 10 minutach wyjmij formę z piekarnika i odstaw ją do całkowitego wystudzenia. W czasie stygnięcia ciasteczka nadal będą pobierały ciepło z blaszki, więc nie przejmuj się, jeśli na tym etapie wydadzą Ci się blade – nabiorą koloru z czasem.
Zetrzyj skórkę z dwóch-trzech limonek – do nadzienia będziesz potrzebować jednej łyżki. Wyciśnij sok z 10 limonek.
Do dużej miski przelej dwie puszki mleka skondensowanego. Do mleka dodaj startą skórkę z limonek, cztery żółtka jaj i wyciśnięty przed chwilą sok. Połącz ze sobą wszystko za pomocą rózgi.
Tak przygotowane nadzienie ostrożnie przelej na wystudzony ciasteczkowy spód. Górę nadzienia delikatnie wyrównaj za pomocą sylikonowej szpatułki.
Tak przygotowaną tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza w funkcji góra dół, na około 25 – 30 minut, aż na wierzchu nadzienia pojawią się małe bąbelki powietrza, a całość będzie zestalona, ale jeszcze nie sztywna.
Gotową tartę odstaw na kratkę do całkowitego wystudzenia, a następnie do lodówki do zestalenia, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przełóż do miski 75 g zimnego serka mascarpone i dodaj do niego 150 ml dobrze schłodzonej, 36 % śmietanki oraz łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij za pomocą miksera na sztywny krem. Udekoruj werzch tarty kremem wedle uznania, na przykład za pomocą rękawa cukierniczego. Posyp krem odrobiną świeżo startej skórki z limonki.
Smacznego!