Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 79
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 702
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 33
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 79
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 702
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 33
Składniki
Dynię obieramy, oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Masło roztapiany w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy razem z cukrem, przyprawą korzenną, proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Dodajemy rodzynki i grubo posiekane orzechy.
Jajka ubijamy, stopniowo wlewając przestudzone masło. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Ja nigdy nie używam do tego miksera. Ciasto (podobnie, jak na muffiny) mieszam do połączenia składników drewnianą łyżką. Na końcu dodajemy dynię i znów łączymy z resztą ciasta.
Gotowe ciasto przekładamy do klasycznej formy keksowej (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia) i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia możemy przeprowadzić tzw. test „suchego patyczka”. Jeśli ciasto jest upieczone, wyciągamy z piekarnika i zostawiamy na 15-20 minut w formie. Następnie przekładamy na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.