Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, przy którym nie trzeba się zbytnio naprawcować, jedyne czego potrzebuje to trochę czasu i spokoju, żeby wyrosnąć, a w zamian mamy niezły kawał pysznej, puszystej, słodkiej drożdżówy z soczystym, lekko kwaskowym rabarbarem i chrupiacą kruszonką.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1164
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1164
Składniki
1) Jajka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą rózgi kuchennej. 2) Dodać pokruszone drożdże, ciepłe mleko oraz olej i ponownie wymieszać. 3) Rózgę wymienić na łyżkę i cały czas mieszając, dodawać partiami przesianą mąkę oraz sól. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3h. 4) Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, cukier i dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko rozcierać palcami, aż powstaną grudki ciasta i odstawić do lodówki. 5) Kiedy ciasto wyrośnie przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 6) Rabarbar pokroić na małe kawałki i równomiernie poukładać na przygotowanym cieście (dobrze, żeby zostały puste przestrzenie, ciasto drożdżowe lubi oddychać), a wierzch posypać przygotowaną kruszonką i odstawić na kolejne 30 min. 7) Następnie piec 40 min., do suchego patyczka i zarumienia się kruszonki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 8) Upieczone ciasto wystudzić.