Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Weekendowa kawa, niespodziewani goście, a może słodka przekąska do pracy? Proste rogaliki z czekoladą to dobra propozycja bez względu na okazję. Wykonasz je z kruchego ciasta, które jest pyszne i proste w wykonaniu.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10558
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 915
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4934
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10558
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 915
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4934
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. Zimne masło prosto z lodówki (lub margarynę) posiekaj na średniej wielkości kostki. Umieść je w dużej misce, a następnie dodaj mąkę, cukier, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz sól. Szybko zagnieć ręcznie lub z pomocą miksera.
Z ciasta uformuj kulę i wstaw do lodówki na godzinę lub zamrażalnika na 20-30 minut. W tym czasie możesz posiekać drobno czekoladę.
Wyciągnij ciasto z lodówki i podziel je na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkuj, uformuj okrąg. Ciasto powinno mieć około 2-3 mm grubości. Podziel je na 8 równych trójkątów.
Na każdym kawałku umieść łyżeczkę drobno posiekanej czekolady. Najlepiej zrobić to tuż przy brzegu. Zawijaj rogaliki od strony podstawy do wierzchołka i uformuj wybrany kształt. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępuj z kolejnymi częściami ciasta.
W misce wymieszaj jajko i łyżkę mleka. Posmaruj pędzlem każdy rogalik z wierzchu. Piecz przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu na złoty kolor. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem w ramach dekoracji.