Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przekładaniec cytrusowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 995
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 173
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 613
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 995
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 173
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 613
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Podłużną foremkę (o poj. 1, 3 litra) skrop wodą i wyłóż folią spożywczą. Pomarańczę i grejpfrut obierz, usuń białą skórkę, z miąższu wytnij fileciki. Potem pokrój je na połówki. Z pozostałych części owoców wyciśnij sok, wymieszaj go z sokiem pomarańczowym. Miętę opłucz, osusz, oderwij listki i posiekaj je.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie wymieszaj ją z serkiem. Domieszaj utarte żółtka, kawałeczki cytrusów i miętę. Białka ubij z solą.
Pianę z białek delikatnie połącz z masą serową. W foremce ułóż na przemian warstwy biszkoptów (każdą skrop sokiem) i tężejącego kremu. Schładzaj 4 godziny.
ok. 35 min, chłodzenie ok. 4 godzin, 1 porcja ok. 420 kcal, ok. 2 zł za porcję.Źródło: Tina