Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Przekładaniec z truskawkami"
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 113
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14431
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 46
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 60
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 147
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 212
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 113
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14431
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 46
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 60
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 147
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 212
Składniki
Do mąki dodaj pokrojone na małe kawałki masło, cukier puder, śmietanę, żółtka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Dno blachy wylep zimnym ciastem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200°C.
Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier, a następnie po jednym żółtku. Nie przerywając miksowania wlej olej oraz wodę. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25 min w temp. 180°C. Gdy biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż, aby otrzymać dwa blaty.
Galaretki rozpuść w 800 ml wrzącej wody. Kruche ciasto oraz jeden blat biszkoptowy posmaruj dżemem pomarańczowym. Ułóż jeden na drugim, przykryj pozostałym blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozłóż truskawki i zalej tężejącą galaretką.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut. Porcja: 315 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie