Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przekładany piernik z marmoladą"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 18
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 156
Mamy już młodą kapustę więc postanowiłam przygotować obiad z jej wykorzystani...
Odsłon: 18
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodawaj po jednym żółtku i porcji miodu.
Mąkę przesiej z kakao, sodą oraz przyprawą do piernika. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dołóż śmietanę. Dokładnie wymieszaj ciasto łyżką. Białka ubij na sztywną pianę, połącz z ciastem.
Foremkę keksową posmaruj tłuszczem. Oprósz bułką tartą. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165 st. Piecz przez 50–60 minut (aż wbity w ciasto patyczek pozostanie suchy).
Wystudzone ciasto przekrój na 3 równe placki. Marmoladę lub powidła podgrzej na bardzo małym płomieniu, wymieszaj z rumem (ew. czystą wódką lub innym mocnym alkoholem) i przełóż placki. Piernik obciąż deseczką, odstaw na 2–3 dni.
Gotowy piernik oprósz cukrem pudrem (albo polej lukrem lub polewą), udekoruj migdałami.Źródło: Tina