Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pszczółki na cieście"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 128
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 201
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 73
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
Jajka zmiksuj na pianę razem z 20 dag cukru. Dodaj rozpuszczone i lekko przestudzone masło oraz mleko. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia oraz 2 łyżkami skrobi (np. kukurydzianej).
Prostokątną formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Rozsmaruj przygotowane ciasto, wygładź wierzch. Wstaw całość do piekarnika i piecz około 25 minut w temperaturze 180 st.
Upieczony spód pozostaw do całkowitego wystudzenia. Morele (lub brzoskwinie) sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą. Obierz ze skórki, a potem przekrój na połówki, usuwając pestki.
Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając, dosypuj pozostały cukier (możesz go zastąpić cukrem pudrem). Na koniec dodaj 1 opakowanie zagęszczacza do bitej śmietany. Powstałą masę rozsmaruj na wystudzonym cieście. Odstaw do stężenia.
Galaretkę (morelową lub brzoskwiniową) przygotuj wg przepisu. Wylej na ciasto. Rozłóż połówki owoców (miejscem po pestce do dołu). Rozpuść pół opakowania ciemnej i łyżeczkę białej polewy. Zrób paski i oczy pszczółek. Z płatków migdałów wykonaj skrzydełka. Schłodź.
Czas ok. 65 min; porcja – 250 kcal, cena 1,10 zł.Źródło: Świat kobiety