Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 29-01-2023
Co zrobić z białkami, które zostały po smażeniu pączków lub chruścików? Oto mój pomysł - ptasie mleczko z galaretką. Należy tylko pamiętać, aby jajka przed użyciem sparzyć.
Forma 30 cm x 25 cm
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 56
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 160
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 377
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 101
Składniki
Masło ros rozpuścić. Żelatynę zalać zimną wodą (pół szklanki). Odstawić na kilka minut aż napęcznieje. Potem naczynie z żelatyną umieścić w kąpieli wodnej i poczekać aż się rozpuści. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, nadal miksując, dodawać stopniowo cukier. Potem dodać 1 łyżkę soku z cytryny i kilka kropel aromatu waniliowego. Zmiksować. W trakcie miksowania wlać rozpuszczone, ostudzone masło. Żelatynę zahartować: dodać 2 łyżeczki pianki i dokładnie wymieszać. Dodać jeszcze 2 i wymieszać. Włączyć mikser i w trakcie miksowania wlać cienkim strumieniem żelatynę. Formę wyłożyć folią i od razu przełożyć do niej piankę i wyrównać. Włożyć do lodówki.
2 galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Gdy ostygnie, wylać na stężałą piankę. Ponownie włożyć do lodówki. Po kilku godzinach deser można pokroić w kostki.