Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne faworki powstają z kruchego, cienkiego ciasta. Przepis babci Zosi jest zupełnie inny. Faworki z jej przepisu wychodzą niesamowicie delikatne i puszyste. Jej sekretna receptura pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu, a przy tym nie ustępuje smaku innym karnawałowym deserom. Puchate faworki cudownie smakują oprószone cukrem pudrem, podane w towarzystwie domowej konfitury. Deser palce lizać!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 51
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 251
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5408
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 92
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 51
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 251
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5408
Składniki
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier waniliowy, szczyptę soli i śmietanę. Wbij jajko i dwa żółtka. Wlej łyżkę spirytusu. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości 5 mm. Wytnij paski o szerokości około 3,5 cm. Każdy z nich podziel na romby o długości 15 cm. W każdym z nich zrób nacięcie o długości 3 cm. Przez środek przepuść jeden koniec faworka.
Do garnka wlej litr oleju. Faworki smaż partiami na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Usmażone, puchate faworki babci Zosi odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem deser oprósz cukrem pudrem.