Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysta rolada z nutellą i dżemem porzeczkowym"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 746
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 746
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli. Zmiksuj z pojedynczo dodawanymi jajkami oraz wsypywanym po łyżce cukrem i mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 160oC. Odłóż 4 łyżki ciasta i wymieszaj je z kawą. Przełóż do rękawa cukierniczego. Na blachę wyłożoną pergaminem wyciśnij wzorki, np. spirale.
Piecz 2 minuty, wyjmij wystudź. Wylej białe ciasto – wzorki się nie rozmyją!
Ciasto piecz przez 10 minut, aż się przyrumieni. Jeszcze ciepłe przełóż na ściereczkę, wzorkami do dołu. Zdejmij pergamin i zwiń ciasto razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku.
Krem: żelatynę rozpuść we wrzątku. Ubij kremówkę, zmiksuj ją z nutellą i dżemem. Połącz z żelatyną. Rozwiń roladę, usuń ściereczkę i rozsmaruj krem. Ponownie zwiń i schłodź.Źródło: Naj