Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt, kremowe nadzienie i truskawki, czego chcieć więcej? Jeśli jesteś zwolennikiem delikatnych, puszystych ciast, ten przepis jest dla ciebie. Sezon na truskawki dopiero się zaczyna, więc gwarantujemy, że puszysta rolada z truskawkami będzie plackiem, które na stałe wejdzie do menu. Ciasto idealne na weekend i do popołudniowej kawy.
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Surówka "Wiosenka" to lekka, świeża i kolorowa kompozycja, idealna jako dodat...
Odsłon: 183
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5297
Składniki
Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra-dół). Mąkę i proszek do pieczenia przesiej prze sito. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę dodawaj partiami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką.
Ciasto przelej do foremki i piecz ok. 20 minut (do suchego patyczka). Zaraz po upieczeniu wyjmij ciasto z foremki, przełóż na ścierkę posypaną delikatnie cukrem pudrem. Odwróć ciasto wierzchem do dołu, zwiń delikatnie razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku i odstaw do wystygnięcia.
Połowę truskawek zmiksuj, druga połowę pokrój na kawałki. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Do mascarpone dodaj zmiksowane truskawki, cukier puder oraz pokrojone truskawki oraz żelatynę (przed dodaniem podgrzej ja w kąpieli wodnej, by była płynna). Dobrze wszystko wymieszaj. Ubij śmietanę kremówkę i połącz delikatnie z truskawkową masą.
Delikatnie rozwiń biszkopt, wyłóż na ciasto truskawkową masę i ponownie z zwiń ciasto. Truskawkową roladę owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem możesz posypać roladę cukrem pudrem i udekorować truskawkami.