Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Puszyste ciasto na mące razowej"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 121
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1999
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2723
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 720
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 121
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1999
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2723
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 720
Składniki
Rabarbar myję, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki długości ok. 1 cm. W misce mieszam obie mąki oraz proszek do pieczenia.
Masło i margarynę (o temperaturze pokojowej) ucieram z cukrem. Stopniowo dodaję po jajku. Masę ucieram ok. 5 min. Następnie dodaję do niej sypkie (obie mąki z proszkiem do pieczenia) i wlewam mleko. Dalej starannie ucieram. Ciasto powinno być dość gęste.
Wykładam je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układam kawałki rabarbaru. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piekę ok. 50 min. Gdy będzie gotowe, studzę je i dopiero przed podaniem obficie oprószam przesianym cukrem pudrem.
85 min Porcja 270 kcal Koszt porcji 60 gr Przepis na 14-16 porcji.Puszyste, proste i szybkie do zrobienia. Dzięki mące razowej można się nim zajadać z mniejszymi wyrzutami sumienia. Jadwiga Kwiek z Faściszowej.Źródło: Kobieta i życie