Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Puszysty keks jogurtowy z malinami"
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 679
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16777
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 107
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 679
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16777
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 107
Składniki
Maliny przebierz, opłucz na sitku, osącz i osusz na ściereczce. Jajka wbij do metalowej miseczki. Dodaj cukier. Miseczkę postaw nad garnkiem z parującą wodą. Żółtka z cukrem ubijaj mikserem, aż masa stanie się jasnokremowa i puszysta. Wtedy zdejmij ją z kąpieli wodnej i wystudź, ciągle ubijając.
Następnie porcjami domieszaj olej i jogurt. Dodaj sok oraz skórkę z cytryny. Mąkę przesiej z proszkiem, wsyp do masy jajeczno-jogurtowej. Mieszaj mikserem, aż się połączą.
Maliny oprósz mąką. Domieszaj do ciasta. Foremkę do keksów posmaruj tłuszczem, oprósz kaszą manną. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz ok. 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto udekoruj malinami.Źródło: Naj