Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Puszysty sernik piankowy"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 745
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 745
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 162
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 88
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 608
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Białka schładzam. Żółtka ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję ser i powoli ucieram robotem. Dodaję mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszam. Białka solę, ubijam na sztywno. Dodaję do masy serowej porcjami i delikatnie mieszam.
Mniejszą blachę natłuszczam, oprószam dno bułką tartą, wlewam do niej masę i wstawiam do większej blachy.
Do większej blachy wlewam gorącą wodę (do 3/4 wysokości). Można też piec sernik w jednej blasze. Piekę go ok. godz. w temp. 180°C.
Sernik lekko studzę i delikatnie oddzielam nożem ciasto od brzegów blachy, wtedy nie opadnie. Polewam płynną polewą.
90 min, porcja 270 kcal, koszt porcji 2,90 zł, przepis na 12 porcji.Źródło: Kobieta i życie