Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie byłabym sobą gdybym nie wymyśliła coś fajnego i słodkiego z ciasta francuskiego. Dlatego dziś polecę wam przepyszne ciasteczka które robi się bardzo szybko i nawet teraz kiedy jesteśmy w domu z dziećmi one też mogą się pobawić i wykonać takie ciasteczka. Nic to nas nie kosztuje a zapewniam że smakują rewelacyjnie.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Gotowe ciasto francuskie, wzdłuż przeciąć każdy pasek po 13 cm ( czyli 2 paski ) oraz w poprzek po 2 - 2,5 cm. Ja zrobiłam z jednego ciasta ale jeśli ktoś chce więcej ciasteczek wtedy użyć więcej ciasta francuskiego.
Z przygotowanych pasków brać po 3 paseczki skleić początek pasków, nałożyć po trochu kremu czekoladowo - orzechowego lub kto co woli może być masa krówka lub marmolada . Zostawiając końcówkę około 1,5 cm bez kremu aby skleić koniec warkoczyka.
Splatać końce jak warkocz na końcu sklejając części do siebie. Tak przygotowane ciasteczka ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe ciasteczka posmarować wcześniej roztrzepanym jajkiem. Pozostawić odstęp między ciastkami ponieważ podczas pieczenia rosną. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 minut do ładnego zarumienienia ciasteczek.
Ciasteczka wyszły bardzo smaczne z wierzchu mocno chrupiące a gdy czekolada zastygnie jest fajny posmak ciasteczek. Dodam że krem czekoladowy dałam taki co daje się na kanapki np. Nutella.