Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niepowtarzalny smak włoskiego amaretto zaklęty w delikatnym tiramisu.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9298
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 222
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 503
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9298
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 222
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 503
Składniki
Oddzielamy żółtka od białek i przekładamy je do osobnej miseczki. Żółtka ucieramy z cukrem (odsypujemy 3 łyżki) na białą, puszystą masę.
Do ubitej masy dodajemy 2 serki mascarpone. Na początku mieszamy delikatne drewnianą łyżką, później mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę. Powoli dodajemy wcześniej odsypany cukier. Uzyskujemy lśniącą, sztywną masę.
Dodajemy białko do żółtek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowujemy napar z kawy i studzimy. Możemy dodać troszkę dowolnego alkoholu. Maczamy w naparze biszkopciki amaretto (do kupienia w Lidlu :)) i układamy w szklanym naczyniu. Przekładamy masą i ponawiamy. Wierzch posypujemy kakao. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.