Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z orzechami, masą budyniową i polewą czekoladową. Jedno z moich ulubionych.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 365
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 89
Składniki
Z podanych składników zarobić na stolnicy kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Rozwałkować, włożyć do dwóch blach o tym samym rozmiarze. Orzechy drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę. Ciasta w obu blaszkach posmarować powidłem, na powidło wyłożyć ubitą pianę z białek. Pianę posypać siekanymi orzechami. Tak zrobione ciasto piec do momentu, aż białko będzie dobrze zrumienione. Temperatura pieczenia 170 stopni.
Masa: W niewielkiej ilości mleka rozprowadzić dwa rodzaje mąki i żółtka. Resztę mleka zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka wlać zawiesinę z mąki. Osobiście zanim wleję zawiesinę dolewam do niej kilka łyżek gotującego się mleka, aby nie było zbyt dużej różnicy temperatur między mlekiem a zawiesiną. Po wlaniu zawiesiny do mleka całość należy dynamicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić, wystudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać zimny budyń, nadal ubijać. Na koniec dodać 2 łyżki alkoholu, wymieszać. Tak przygotowana masę rozsmarować na jeden z upieczonych blatów. Przykryć drugim. Wierzch ciasta pokropić polewą czekoladową. Smacznego.