Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszne ciasto i łatwe w przygotowaniu
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 914
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 68
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 914
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 68
Składniki
Truskawki starannie umyć, osączyć odszypułkować.
Z białek ubić sztywną pianę i nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Następnie mieszając łyżką, porcjami dodawać żółtka, a potem-mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu starannie wymieszać tę masę z sokiem z cytryny, przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy o średnicy26-28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C i piec około 25 minut (nie otwierać piekarnika ). Następnie podwyższyć temperaturę do 180 C i dopiec ciasto. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty równej grubości. Górny blat pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni. Zimną śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz dwiema łyżami płatków migdałowych.
Dolny blat nasączyć herbatą. Ułożyć na nim pokrojone truskawki, posypać cukrem pudrem i przykryć przygotowaną masą, tworząc kopułę. Posypać resztą płatków migdałowych.