Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rajski „keks” pod lukrem"
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 91
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22646
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 132
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 370
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 91
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22646
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 132
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 370
Składniki
ok. 90 minut
Mandarynki obrać, dokładnie usunąć białą skórkę, miąższ podzielić na cząstki. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do masy maślanej kolejno wbijać jajka.
Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsypywać do masy maślanej. Całość dobrze utrzeć mikserem. Na końcu dołożyć cząstki mandarynek i delikatnie wmieszać je w ciasto.
Podłużną foremkę o długości ok. 25 cm posmarować masłem. Posypać kaszką manną. Do foremki nałożyć ciasto. Wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika rozgrzanego od temperatury 175°C. Piec 55-60 minut (można zrobić tekst suchego patyczka).
Cukier puder utrzeć z sokiem wyciśniętym z mandarynek. Upieczone ciasto odstawić do wystudzenia. Następnie oblać przygotowanym lukrem mandarynkowym. Ewentualnie udekorować listkami melisy i mandarynkami.Źródło: Życie na gorąco