Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada biszkoptowa z nutką limonkową"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1737
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 129
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1737
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 113
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywno powoli dosypując cukier i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175oC. Piecz ok. 20 minut. Gotowy biszkopt przełóż na ściereczkę i razem z nią zwiń. Wystudź.
Ananasy pokrój na kawałeczki. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Kiedy spęcznieje rozpuść ją podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem waniliowym na sztywno. Bitą śmietanę wymieszaj z sokiem i skórką z limonki. Ostrożnie połącz z żelatyną.
Biszkopt rozwiń. Rozsmaruj na nim 2/3 tężejącego kremu. Posyp kawałeczkami ananasa. Zwiń. Roladę posmaruj resztą kremu. Posyp posiekanymi migdałami. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
12 porcjiŹródło: Naj