Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada czekoladowa"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10958
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 269
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10958
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 269
Składniki
Czas przygotowania 65 minut. Cena jednej porcji 1,10 zł
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Czekoladę ścieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, a na koniec po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i czekoladę i mieszamy łyżką, do połączenia składników w jednolitą masę.
Masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy 15-18 minut w 180 oC. Ciasto wykładamy na ściereczkę spodem do góry, odklejamy papier, biszkopt zwijamy razem ze ściereczką. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Małymi porcjami dodajemy serek mascarpone i miksujemy na gładki krem.
Kremem smarujemy rozłożony biszkopt, ponownie zwijamy w rulon, a kiedy zastygnie, smarujemy polewą z ciemnej czekolady, dekorujemy roztopioną białą czekoladą i ewentualnie galanterią cukierniczą.
Wartość odżywcza 1 porcji 389 kcal Białko 10 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 77 gŹródło: Rewia