Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada drożdżowa z makiem i bakaliami"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 130
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1737
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 114
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 130
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1737
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 245
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 114
Składniki
Drożdże rozetrzyj z ły żką cukru, odrobiną letniego mleka i łyżką mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie na parze ubij 4 żółtka z pozostałym cukrem.
Resztą wrzącego mleka zaparz 1/5 porcji mąki. Dodaj rozczyn, pozostałą mąkę, szczyptę soli, ubite żółtka i całe jajka.
Na koniec dodaj rozpuszczone masło, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą makową z puszki. Zwiń rolady, ułóż na blasze, odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w temp. 200 st.
Makowce wyjmij, pozostaw do ostudzenia. Lukier przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Polej strucle, ozdób kandyzowanymi owocami.
20 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 320 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety