Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada jagodowa"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 589
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 140
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 149
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 107
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 589
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 140
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 149
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 107
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku. Do ubitej masy dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj, by piana nie osiadła.
Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie na papier wylej ciasto, wyrównaj łyżką. Piecz 8-10 minut w temp. 180° C.
W tym czasie przygotuj lnianą ściereczkę. Rozłóż ją na płaskiej powierzchni i posyp cukrem wanilinowym lub cukrem pudrem. Upieczony biszkopt połóż na niej tak, aby strona z papierem do pieczenia była na górze. Zdejmij delikatnie papier, a jeszcze ciepłe ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką i odstaw do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę połącz ze śmietan-fiksem i ubijaj na sztywno mikserem na średnich obrotach. Pod koniec dodaj cukier puder. Następnie do ubitej śmietanki dodaj 30 dag umytych i osuszonych jagód i bardzo delikatnie wszystko wymieszaj.
Roladę odwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj bitą śmietaną z owocami. Następnie zwiń je w taki sposób, jak poprzednio (wzdłuż dłuższego boku). Wierzch ciasta udekoruj bitą śmietaną, jagodami oraz świeżymi listkami mięty lub melisy. Ciasto przechowuj w chłodnym miejscu.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 300 kilokalorii
Kupione, nieumyte jagody w lodówce zachowają świeżość nawet kilka dni. Ale koniecznie umyj je przed spożyciem.Źródło: Świat i Ludzie