Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada jagodowa z bitą śmietaną"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 24
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 28
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 22
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 25
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 24
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 1,30 zł
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier. Delikatnie mieszamy z żółtkami i obydwiema mąkami przesianymi z proszkiem do pieczenia. Blachę wykładamy pergaminem, który pokrywamy równą warstwą ciasta. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 190oC. Ciasto wyjmujemy na oprószoną cukrem, ściereczkę, pergaminem do góry. Papier zdejmujemy, ciasto rolujemy i studzimy.
Jagody przebieramy, myjemy, suszymy, filiżankę zostawiamy do dekoracji, resztę lekko rozgniatamy widelcem. Żelatynę rozpuszczamy w łyżce wrzątku, lekko studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy żelatynę, chwilę jeszcze miksujemy. Część ubitej śmietany zostawiamy do dekoracji, resztę mieszamy z jagodami.
Rozwinięte ciasto smarujemy masą jagodową, na powrót zwijamy w roladę i chłodzimy w lodówce 2-3 godziny. Dekorujemy resztą ubitej śmietany, odłożonymi jagodami i listkami ziół.
Wartość odżywcza jednej porcji 246 kcal Białko 5,5 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 26 gŹródło: Rewia