Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada makowa"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3159
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 268
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3159
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 268
Składniki
Przesiane mąki wymieszaj z makiem oraz proszkiem do pieczenia. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywno pod koniec powoli dosypując cukier. Wciąż miksując dodawaj po jednym żółtku. Na koniec w 2-3 porcjach dodaj suche oraz kilka kropli aromatu migdałowego, delikatnie wymieszaj łyżką. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej na nią ciasto, wyrównaj wierzch. Piecz 20-30 min w temp. 170°C. Ściereczkę posyp cukrem wanilinowym oraz makiem i połóż na niej gorące ciasto. Papier usuń a ciasto zwiń w roladę.
Schłodzoną śmietankę ubij mikse- rem na sztywno, pod koniec dosypując cukier puder oraz śmietan-fix. Ostudzoną roladę rozwiń, posmaruj powidłami a następnie ubitą śmietanką, zwiń. Przechowuj w lodówce.
50 minut. Porcja: 270 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie