Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosty przepis na domową roladę makową. Przygotowuje się ją ekspresowo a smak powala.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 235
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 24
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 68
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 235
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 42
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 24
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 68
Składniki
W rondelku rozpuszczamy 50g masła. Kiedy się rozpuści dolewamy 180g mleka, dodajemy drożdże (30g) i wbijamy dwa jajka. Wszystko mieszamy. W sporej misce odważamy 500g mąki pszennej i 50g cukru. Następnie przelewamy tam zawartość rondelka i wszystko razem miksujemy do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy do wyrośnięcia.
Blat podsypujemy mąka i wykładamy nań ciasto. Wszystko wałkujemy tak aby powstał prostokąt. na całości rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy w rulon i zlepiamy brzegi. Układamy zagięciem łączeniem do dołu na formie do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika roladę należy starannie posmarować jajkiem. Pieczemy ją w 180C przez 30 minut. Po 20 minutach warto ją odwrócić w piekarniku o 180 stopni tak aby się zarumieniła równomiernie.
Po wyjęciu z pieca zostawiamy do ostygnięcia. Lukier: Potrzebujemy cukru pudru i kilku łyżek soku z cytryny. Wszystko mieszamy tak aby lukier był dość gęsty. Na koniec sparzamy pomarańczę - wycieramy ją do sucha i ścieramy skórkę z cytryny (ważne aby zetrzeć tylko cienką warstwę z zewnątrz). Dodajemy do naszego lukru i mieszamy wszystko. Na koniec lukrujemy nasz makowiec. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak przygotować makowiec krok po kroku. Życzę smacznego!