Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada makowa z malinami"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 60
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 137
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 157
Składniki
Mak zalej mlekiem, dodaj szklankę wody i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Ostudź.
Ciasto: Wymieszaj mąkę, żółtko, łyżkę oleju i sól. Zagnieć ciasto, dodając w razie potrzeby letnią wodę (4-5 łyżek). Uformuj z ciasta kulę i posmaruj resztą oleju. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Mak osącz na sicie przez gazę, zmiel dwa razy i wymieszaj z rumem. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem i wymieszaj z makiem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy makowej.
Ciasto rozwałkuj na ściereczce na cienki prostokąt (podsyp mąką). Rozłóż masę makową na 2/3 ciasta, zostawiając wolne 3 cm wzdłuż krawędzi. Posyp masę malinami. Wolne brzegi posmaruj roztopionym masłem. Zwiń ciasto w rulon za pomocą ściereczki.
Wstaw do piekarnika, piecz 45 minut. Ostudzoną roladę posyp cukrem pudrem.
8 porcji • i pieczenie: 140 min • 558 kcal/porcja • 3 zł/porcjaŹródło: Olivia