Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada marchewkowa"
Składniki
Marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych otworkach. Masło rozgrzewam na patelni, dodaję marchewkę, cukier oraz pieprz, chili i sól do smaku. Duszę 10 min, dodając pod koniec musztardę. Studzę.
Wbijam żółtka, mieszam. Białka ubijam ze szczyptę soli i delikatnie, kilkoma ruchami mieszam z masą marchewkową.
Ciasto rozsmarowuję w formie (o wym. 23/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 20 min w temp. 180 st. Jeszcze gorący placek przekładam na lnianą ściereczkę. Przykrywam drugą ściereczką i po 2 minutach zdejmuję papier.
Twaróg miksuję ze śmietaną. Rzodkiewki oczyszczam, ścieram na tarce. Szczypiorek płuczę, osuszam, drobno siekam. Oba dodaję do twarogu. Masę przyprawiam solą i pieprzem, mieszam. Smaruję nią zimne ciasto marchewkowe, delikatnie zwijam roladę. Owijam ją w papier i chłodzę w lodówce.
<strong>Teresa Skotnicka z Gozdowa</strong>Źródło: Tina