Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada piernikowa z bakaliami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 500
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 78
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 161
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 500
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 78
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 161
Składniki
Wbij do misy jajka, dodaj żółtko, miód, cukier puder, przyprawę do piernika i mąkę z sodą. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest rzadkie, można dodać trochę mąki. Odstaw.
Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm. Oba placki posmaruj powidłami, posyp rodzynkami, posiekanymi owocami kandyzowanymi, orzechami i słonecznikiem.
Tak przygotowane placki zwiń w rolady i przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj rozbełtanym jajkiem i piecz 40 minut w temperaturze 170° C.
Utrzyj polewę z soku z cytryny i cukru pudru. Gdy rolady wystygną, popryskaj je polewą. Udekoruj owocami kandyzowanymi.
Czas przygotowania: ok. 80 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 288 kcal.Źródło: Na żywo