Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 110
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 70
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 110
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 70
Składniki
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą. Dod. stopniowo cukier, potem po 1 żółtku ciągle ubijając. Obie mąki przesiać z proszkiem do piecz.-dodać do ubitej masy jajecznej.-wymieszać delikatnie szpatułką. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do piecz. (ja użyłam o wymiarach 43 x28cm), wylać ciasto i wyrównać, posypać lekko cukrem ( ok 1 łyżeczka). Piec w 170*C przez 12 min. Od razu po wyjęciu wyjąć roladę, usunąć papier i przełożyć ciasto na lniany ręczniczek, posypać 1 łyżką cukru pudru i zwinąć. ( WZDŁUŻ DŁUŻSZEGO BOKU Z RĘCZNIKIEM!)-odstawić do wystygnięcia. KREM: Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Odlać wodę z puszki mleczka ( NIE będzie potrzebne!) Zmiksować wszystkie skład. oprócz wiórków a na koniec je dod. i wymieszać szpatułką.( MIKSOWAĆ TYLKO DO MOMENTU GDY SKŁAD. SIĘ POŁĄCZĄ). Roladę rozwinąć, usunąć ręcznik i na rozwiniętą roladę wyłożyć 2/3 kremu, rozsmarować, zwinąć. Resztę kremu rozsmarować na górze rolady, posypać górę ok 50g wiórków. Schłodzić przez min. 4 h...Przechowywać w lodówce. SMACZNEGO!!!