Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada serowa z marcepanem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 44
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 116
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 164
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 44
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 138
Składniki
Jajka ubić z 12,5 dag cukru i solą. Połączyć z mąkami zmieszanymi z proszkiem do pieczenia oraz z mlekiem i migdałami. Ciasto przelać na blachę (32x39 cm) wyłożoną pergaminem. Piec 10 minut w 200°C.
Biszkopt wyłożyć na posypaną cukrem ściereczkę, razem zrolować. Wystudzone ciasto rozwinąć, posmarować marmoladą. Pistacje zemleć, zagnieść z marcepanem.
Masę (odłożyć 2,5 dag) rozwałkować na wielkość biszkopta. Ułożyć na marmoladzie.
Mascarpone wymieszać z twarogiem i resztą cukru. Ostrożnie wmieszać śmietanę kremówkę ubitą z cukrem wanilinowym. 2/3 kremu nałożyć na warstwę marmolady. Ciasto ciasno zrolować, posmarować pozostałym kremem. Włożyć na godzinę do lodówki. Z reszty marcepanu powycinać gwiazdki, kwiatuszki itp. do udekorowania rolady.
<strong>Czas przygotowania: ok. 60 minut (bez chłodzenia)</strong>Źródło: Życie na gorąco