Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne drożdżowe ciasto. Umili niejedną niedzielę. Nadaje się też na każdą inną okazję. Serdecznie polecam.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 76
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 686
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 76
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 686
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 27
Składniki
Mąkę przesiać do miski. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z cukrem i łyżką mąki. Gdy zaczyn zacznie pracować przelać go do miski z mąką. Dodać żółtka i wlać roztopione, letnie masło. Zarobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i zostawić na pół godziny. Po tym czasie wyrobić ciasto wygniatając je przez kilka minut. Rozwałkować je na prostokąt o wymiarach keksówki w której będziemy piec. u mnie to 31x10 cm. Keksówkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować nadzienie. Posiekane orzechy wymieszać w miseczce z wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem i ciepłym mlekiem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Rozsmarować na rozwałkowanym cieście. Zwinąć rulon. Końcówki rolady zawinąć pod spód i przenieść do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40-45 minut. Zostawić do ostudzenia. potem na wierzch lukier. Można posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.