Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka, łatwa rolada z mrożonych truskawek, które doskonale zastępują te świeże.
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 20
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5468
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 329
Doskonały dodatek do obiadu.
Odsłon: 20
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5468
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 329
Składniki
Białka z solą ubiłem na sztywną masę, następnie dodałem cukier. Powoli mieszałem dodając mąkę, proszek i żółtka. Blachę (40x35) wyłożyłem papierem do pieczenia, rozsmarowałem masę na całej powierzchni (brzegi są grubsze ponieważ wysychają podczas pieczenia). Piekłem w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Upieczoną roladę można zrolować w ściereczkę do ostudzenia. Jeżeli ciasto jest zbyt suche - sztywne można je delikatnie nasączyć wodą z sokiem z cytryny.
Truskawki wrzuciłem do rondelka (miałem mrożone) i dusiłem aż zaczęły się rozpadać (można delikatnie podlać wodą). W chwili gdy owoce delikatnie gęstniały wsypałem galaretkę, wymieszałem i zostawiłem do ostygnięcia.
Gdy owoce przestygły i galaretka zaczęła je wiązać, posmarowałem ciasto, zrolowałem i wstawiłem do lodówki.
Czekoladę połamałem, dodałem łyżkę masła i łyżkę mleka a następnie całość rozpuściłem w kąpieli wodnej.
Rozpuszczoną polewą polałem schłodzone ciasto i delikatnie posypałem makiem.