Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Roladki z kremem truskawkowym"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 162
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 197
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 162
Składniki
ok. 50 minut
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Małymi porcjami dosypywać mąkę. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować je na spodzie dużej blachy wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec ok. 10 minut.
Biszkopt od razu przełożyć na ściereczkę, usunąć pergamin. Ciasto pokroić na trzy paski. Każdy ułożyć na osobnej ściereczce i razem z nią ciasno zwinąć w rulon. Rulony odłożyć do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Mus przetrzeć przez sitko, wymieszać z sokiem z cytryny. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Ostrożnie wymieszać ją z musem truskawkowym, odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić na sztywno. Czekoladę drobno posiekać, dodać do tężejącej masy truskawkowej. Domieszać też bitą śmietanę.
Paski ciasta rozwinąć, posmarować kremem. Zrolować, włożyć do lodówki na 2 godziny. Potem każdy rulon pokroić na 4 kawałki. Oprószyć cukrem pudrem. Ozdobić np. rozetkami bitej śmietany.
Jak zrobić efektowne „oczko”rolady? Biszkopt smarujemy kremem, zostawiając cienki pasek na kra wędzi blatu. Układamy na nim słupek z twardej marmolady. Utworzy ona „oczko” rolady.Źródło: Życie na gorąco