Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Różana szarlotka w kratkę"
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 169
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 169
Składniki
90 min • Porcja 216 kcal • Koszt porcji 1,45 zł • Przepis na 10 porcji.
Mąki mieszam z cukrami, dodaję zimne masło, śmietanę i żółtka. Wszystko siekam nożem i zagniatam. Ciasto dzielę na trzy części, jedną wkładam do lodówki.
Dwiema częściami wylepiam dno blaszki wyłożonej pergaminem. Prażone jabłka mieszam z konfiturą różaną i wykładam na placek. Pozostałe ciasto wałkuję, kroję w paski jednakowej szerokości, układam kratkę na jabłkach.
Ciasto piekę przez 45-50 minut w temp. 180oC do lekkiego zrumienienia. Całkiem zimne oprószam cukrem pudrem.Źródło: Kobieta i życie