Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rustykalna tarta z truskawkami w kształcie serca. Rewelacyjny deser na Walentynki. Do przygotowania tego ciasta nie będziecie potrzebowali specjalnej foremki. Wystarczy duża, prostokątna blacha do pieczenia. Zobaczcie, jakie to proste!
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 508
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13226
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 508
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13226
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę krupczatkę, dodajemy cukier puder, masło starte na tarce oraz zimną wodę. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy z niego kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Truskawki myjemy, odsączamy z nadmiaru wody, pozbywamy się szypułek. Owoce kroimy na pół i przekładamy do miski. Zasypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Całość mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy na placek w kształcie serca. Na środek ciasta wykładamy owoce (zostawiamy około 5-7 cm marginesu od krawędzi). Brzegi ciasta zwijamy do środka.
Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Rozbełtanym jajkiem smarujemy brzeg ciasta.
Walentynkową tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Ciasto pieczemy przez 35 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, studzimy na kratce. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego!