Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryż pod bezą"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 155
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 74
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 397
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19574
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 155
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 15
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 74
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 397
Jak zrobić karkówkę z grilla? nic prostszego- rzućcie okiem :)
Odsłon: 19574
Składniki
Mleko wlej do rondla, wsyp szczyptę soli, łyżkę cukru oraz łyżkę cukru waniliowego (możesz też włożyć do naczynia przekrojoną na pół laskę wanilii). Doprowadź do wrzenia.
Ryż przepłucz na sicie, osącz, wsyp na wrzące słodkie mleko. Gotuj całość na średnim ogniu 15-20 minut. Odstaw do ostudzenia.
W tym czasie masło utrzyj starannie na puszystą masę razem z 2 łyżkami cukru. Dodaj 2 żółtka i dalej ucieraj. Przygotowaną masę żółtkową połącz z wystudzonym ryżem.
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Maliny przebierz, opłucz i osusz. Rozłóż owoce na dnie naczynia. Na warstwie malin połóż przygotowany ryż.
Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Zapiekaj całość około 25 minut.
Gdy już wstawisz ryż do piekarnika, przygotuj na bezę. Ubij na sztywną pianę 3 schłodzone białka. Dalej ubijając, dosypuj pozostały cukier.
Pianę przełóż do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem. Wyciśnij dekoracyjnie na wierzch zapiekanki 10 min przed końcem pieczenia.
porcja 1,50 ZŁŹródło: Świat kobiety