Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serniczek z imbirową nutą"
Polecam.
Odsłon: 435
Szybka i smaczna
Odsłon: 14856
Polecam.
Odsłon: 435
Szybka i smaczna
Odsłon: 14856
Składniki
Jabłka umyj, wytrzyj do sucha i obierz. Wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Miąższ mango odetnij od pestki, obierz i drobno pokrój. Imbir obierz, drobno zetrzyj albo zeskrob łyżeczką do herbaty.
łyżeczek żelatyny namocz w odrobinie zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. W garnku stop połowę cukru na jasny karmel. Dodaj kosteczki jabłek. Dolej sok z cytryny i gotuj, aż miąższ zacznie się rozpadać. Wtedy dodaj mango oraz imbir. Spęczniałą żelatynę przełóż do gorącego musu owocowego. Mieszaj, aż się rozpuści i odstaw do przestudzenia. Pozostałą żelatynę namocz.
Twaróg wymieszaj z cukrem waniliowym oraz pozostałym cukrem. Śmietanę ubij na sztywno. Namoczoną żelatynę rozpuść, podgrzewając. Ostrożnie połącz z masą serową. Domieszaj bitą śmietanę.
Tortownicę o śr. 20 cm wyłóż folią spożyczą. Na spodzie rozsmaruj 1/3 musu. Wokół brzegu ustaw rurki waflowe. Potem mus przykryj 1/2 masy serowej. Ponownie nałóż 1/3 musu i resztę masy serowej. Na wierzchu rozsmaruj pozostały mus owocowy. Serniczek wstaw do lodówki na 5 godzin.
ok. 1 godziny i 15 minut. Chłodzenie ok. 5 godzin. 1 porcja ok. 330 kcal.Źródło: Tina