Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Serniczki z gruszkami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10456
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 258
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10456
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 258
Składniki
Przygotuj nadzienie: rodzynki zalej szklanką wrzątku, po kilku minutach osącz je na sitku. Grusz ki umyj, obierz cieniutko, oczyść z gniazd nasiennych. Miąższ pokrój na małe kawałeczki. Przełóż do rondla, dodaj skórkę z cytryny i 1/2 łyżeczki cynamonu. Podlej odrobiną wody i duś 5 min, aż gruszki zmiękną. Dobrze je ostudź.
2. Twarożek śmietankowy utrzyj z żółtkami oraz cukrem. Wsyp proszek budyniowy. Dodaj ostudzone, osączone na sitku gruszki oraz rodzynki, dobrze wymieszaj.
Zrób ciasto: zmiel twaróg dwa razy. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, twaróg, jajko, mleko oraz olej. Zagnieć ciasto i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj masą gruszkowo-budyniową. Zwiń jak roladę i nożem pokrój na 15 kawałków.
Powstałe ślimaczki ułóż płasko na blasze przykrytej pergaminem. Wierzchy posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. na złoty kolor (ok. 15 min). Ostudź. Przed podaniem oprósz je ew. cukrem pudrem.Źródło: Tina