Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik jest na spodzie ciasteczkowym, z masą mascarpone, nasionkami chia, udekorowany truskawkami i galaretką cytrynową. Lekkość i delikatność sernika zaskoczy niejednego łasucha.
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 53
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1544
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 56
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 53
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1544
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 56
Składniki
Herbatniki rozdrabniamy na piasek. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do uzyskania efektu mokrego piasku. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wstawiamy do lodówki.
Mleczko kokosowe przelewamy do miseczki, wsypujemy do niego nasiona chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowań reszty składników. Żelatynę dobrze rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, schłodzony puddnig chia, ekstrakt waniliowy i wystudzoną żelatynę. Miksujemy krótko na najwyższych obrotach miksera. Masę przekładamy na spód herbatnikowy w tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy. Układamy na masie serowej lekko je dociskając i wstawiamy z powrotem do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody i wlewamy 250 ml. zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę przelewamy na truskawki. Sernik wstawiamy do lodówki i chłodzimy minimum 4 h.