Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki. Wszystko dobrze się komponuje.
Polecam.
Odsłon: 149
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 492
Polecam.
Odsłon: 149
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 492
Składniki
Formę 25x35 wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Posmarować dżemem z czarnej porzeczki i przykryć warstwą herbatników. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Do miseczki przełożyć twaróg i dodać żółtka, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, śmietanę 30 %, otartą skórkę z cytryny, sok z cytryny i wszystko wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, najlepiej szpatułką. Przelać do formy, na herbatniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 1 godz 40 min. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony sernik wyjąć z formy. Najlepiej przykryć deska do krojenia i obrócić formę do góry dnem. Zdjąć papier. Pozostawić w lodówce najlepiej na noc. Przed podaniem sernik oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.